Du har säkert hört en hel del om detta med kollagen, annars läs mer om det på Fitnessfrank. Dock är det ju vanligt att kollagen, som är ett protein som främst finns i hår, hud, naglar, ben och ligament, kommer mestadels från animaliska källor, som nötkött eller fisk. Dock finns det numera ett sätt att göra vegansk kollagen.
Istället för att komma från djur kan kollagen nu tillverkas genom att använda genetiskt modifierad jäst och bakterier.
Forskare har funnit att bakterien P. pastoris, i synnerhet, är den mest effektiva och ofta används för att genmanipulera högkvalitativt kollagen.
För att producera kollagen läggs fyra mänskliga gener som kodar för kollagen till mikrobernas genetiska struktur. När generna väl är på plats börjar jästen eller bakterierna att producera byggstenar av mänskligt kollagen.
Pepsin, ett matsmältningsenzym, tillsätts för att hjälpa till att strukturera byggstenarna till kollagenmolekyler med den exakta strukturen av mänskligt kollagen.
Potentiell lägre kostnad för konsumenterna. Att använda jäst eller bakterier för att producera kollagen är kostnadseffektivt och mycket skalbart i en labbmiljö.
Lägre risk för allergier. Även om den största fördelen är att inga djur skadas, finns det andra fördelar med vegansk kollagen, särskilt för människor som kan ha allergier.
Majoriteten av kollagentillskott på marknaden är djurbaserade, vilket innebär att människor som lever en miljövänlig eller veganvänlig livsstil inte kan komma åt dessa produkter.
Med veganska alternativ tillgängliga kan de nu ta kollagen för att potentiellt hjälpa till att minska uppkomsten av rynkor och stimulera deras kropp att producera mer kollagen naturligt samt stödja gemensamma och matsmältningshälsa.