Fira fettisdagen

Idag är det ju fettisdagen och vad passar då bättre än att fira det med att baka och äta egna semlor? 

Den vanliga semlan har ju en fyllning med mandelmassa, men testa dessa i klippet. Det är Roy Fares recept, med en fyllning av både mandel och vanilj!

Ingredienser

14 semlor

Vetedeg - fördeg

200 g mjölk [2 dl]
260 g vetemjöl [4 dl]
25 g jäst

Tillsätt till fördegen

160 g vetemjöl [3 dl]
55 g ägg [1 st]
2 g salt [0,5 tsk]
5 g malen kardemumma [1 msk]
100 g smör, rumstempererat
85 g strösocker [1 dl]

mandelmassa

200 g sötmandel, skållad
200 g strösocker [2,5 dl]
ev vatten

Vanilj- och mandelfyllning

400 g mandelmassa (köpt eller hemgjord)
5 g malen kardemumma [1 msk]
70 g äggula [5 st]
90 g strösocker [1 dl]
30 g majsstärkelse (maizena) [0,5 dl]
1 vaniljstång
250 g standardmjölk [2,5 dl]
15 g osaltat smör
Montering
1 l grädde, vispad
florsocker

Gör så här

Fördeg

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.

Vetedeg

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g per styck. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i rumstemperatur till dubbel storlek, cirka 1,5-2 timmar.

Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8-10 min eller tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Mandelmassa

Skålla mandel genom att att koka upp vatten och mandel tills du ser att skalet på mandel börjar skrynkla sig. Häll allt genom en sil och låt rinna av.

Skala varje mandel och lägg i en bunke. Koka upp lite vatten igen och häll över mandlarna och låt dem ligga i blöt i minst 10 min. Häll mandlarna genom en sil och låt rinna av.

Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.

Mandelfyllning

Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången

Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.

Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kallna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.

Montering

Klipp med en sax av ett trekantigt lock. Fyll hålet med vanilj- och mandelkräm. Spritsa grädde ovanpå. Sätt på lock och pudra på florsocker.

1 Mar 2022

Sockersöt, välskriven och enormt frestande... så kan man med tre ord enkelt beskriva mycakes.se såsom den var innan. Tårtkonst är en stor passion i livet och det bakas den ena fantastiska tårtan efter den andra.

Förra bloggägarens tårtor går att följa på Pinterest samt på Facebook och det är något jag verkligen rekommenderar att du gör om du är det minsta intresserad av tårtkonst!

Denna blogg handlar om bakning, design och konst - fast i ett mycket bredare perspektiv. Hoppas att du ska trivas!