En klassisk tårta, det är just prinsesstårtan. De allra flesta har ätit av en sådan minst en gång!
Sedan 1800-talet har namnet avsett en mängd andra bakverk, men det som är urspunget till vad vi anser vara en prinsesstårta idag, det kom ut som en recept i en kokbok, vid namn Prinsessornas nya kokbok 1948, sammanställd av hushållsläraren Jenny Åkerström. Den tårtan hade ett överdrag av färgad mandelmassa och var då helt utan sylt. I boken kallas tårtan grön tårta.
Prinsesstårta idag, den består av en tårtbotten, vispad grädde och vaniljkräm, samt överdragen med marsipan. Ofta förekommer också ett lager sylt, även om det saknas i originalreceptet. Är det sylt, så heter det Operatårta. Marsipanöverdraget på prinsesstårta är vanligtvis grönt med ett tunt lager florsocker ovanpå och tårtan dekoreras ofta med en röd marsipanros eller liknande, medan originalöverdraget istället hade färgad mandelmassa.