Jag älskar att fira saker och när jag firar saker, då bakar jag tårta! Det är dags att göra det snart, svänga ihop en för att fira lite. En av mina allra bästa vänner har fått ett superbra jobb, som är på en webbyrå Jönköping. Grafisk profil och design är sånt han sysslat med mycket och nu hade en reklambyrå i Jönköping fått upp ögonen för hans tidigare arbeten. Så nu ska ha skapa grafiska profiler och annat för dem. Då min kompis även han älskar tårtor, så har jag bjudit hem honom till helgen och då ska jag baka en favorit. Det är med hallon och choklad i. Självklart ska ni få receptet!
Bavaroise är en hård mousse och ganache är chokladkräm om man ska tala konditorspråk. Här är receptet:
Botten:
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver
Chokladganache:
140 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
3 msk strösocker
Hallonbavaroise:
3 gelatinblad
450 g frysta hallon
1½ dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Botten:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker i en bunke över vattenbad tills sockret smält. Ta bort från vattenbadet och vispa ca 5 min tills smeten är tjock och blank.
Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll den i en smord och mjölad liten rund form med löstagbara kanter, ca 18 cm i diameter.
Grädda långt ner i ugnen ca 30 min. Låt kallna.
Chokladganache:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker. Lägg i chokladen och låt smälta under omrörning. Låt svalna.
Hallonbavaroise:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp hallonen, mixa och sila bort kärnorna. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt socker och värm under omrörning
Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Låt svalna till ca 37°.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i purén.
Montering:
Dela bottnen i 3 delar. Klä en liten rund form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter, med plastfolie.
Häll i hälften av bavaroisen, lägg på en botten. Bred på ganachen, lägg på en botten. Häll på resten av bavaroisen. Avsluta med den sista bottnen.
Täck med plastfolie och pressa lätt. Låt stå minst 3 tim i kyl, gärna över natten.
Stjälp upp tårtan på ett fat så lagret med bavaroise hamnar överst. Ta bort plastfolien. Garnera ev med hallon.