I mitt kök så har jag det mesta jag behöver. Dock mer till bakning än till matlagning. Det är ju främst bakning jag gärna ägnar mig åt. Men för ett tag sedan så fick jag ett helt set med knivar, för olika ändamål i present. Fick bra köksknivar med kvalitet som jag nu sedan dess har använt flitigt. Knivarna är från Global. Såg att man kan läsa om "så avslöjar du förfalskningar av Globalknivar" om man är osäker på om det är rätt sorts knivar. Dock vet jag att mina är äkta, då de är köpta på rätt ställe.
En sak det är ett måste att ha en bra kniv till är när man skär bröd tycker jag. Särskilt hembakat bröd. På tal om bröd så ska ni få recept på ett mycket gott sådant.
Ingredienser:
500 g Vetemjöl
500 g Vetemjöl Special
7 dl Vatten
35 g Havssalt
100 g Vetesurdeg
Gör så här:
Börja med att hälla vatten, salt & Vetemjöl Special i en stor bunke.
Blanda om med en stor träslev alt. slickepott innan du häller i surdegen.
Blanda om lite till och häll sedan i Vetemjölet.
Rör ihop till jämn en deg.
Täck över bunken och låt degen jäsa i 2 h i rumstemperatur.
När degen jäst färdigt stjälper du upp den på ett bakbord och viker den lite lätt så att den spänns.
Lägg då ner degen i en väl mjölad jäskorg.
Ställ sedan jäskorgen i en plastlåda med lock – och in i kylskåpet.
Låt degen jäsa i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 250°C ca en timme innan du ska grädda brödet. Sätt in en baksten, alt. plåt i ugnen.
Vänd upp degen på en bakspade och snitta den.
Skjutsa sedan in den i ugnen, och spraya in lite vatten i botten av ugnen.
Grädda i 250°C i 5 minuter innan du sänker till 200°C och gräddar ytterligare 25-30 minuter.
Innertemperaturen i brödet måste passera 95°C för att brödet ska bli klart.
Låt sedan brödet svalna på ett galler innan du skär i det.