Kan man dricka vin till kakor? Jo, det kan man. Det menar i alla fall Edward Blom som både är gastronom och kulturhistoriker och som TV-tittarna fick se i Historieätarna för några år sedan. På hans egen hemsida, edwardblom.se pratar han med tidningen Mer fika, där han rekommenderar olika vin sorter som passar till kakor.
– Sötma och syra är väldigt gott ihop, och alkoholen ger fyllighet. Ta en bit kaka och prova, uppmanar han.
I sammanhanget nämner han Riesling till kakor, men till choklad nämner han Madeiravin. Däremot tycker han inte att vin och gräddbakelser passar ihop.
– Då vill man hellre ha en kopp varmt kaffe som smälter gräddhinnan i munnen, och möjligtvis en liten likör eller calvados till kaffet, säger han.
Varför begränsa sig till middagar när man kan dricka vin på eftermiddagen till fikat? Det måste inte vara så pretentiöst med vin. Är man inte fördomsfull kan vin passa till många saker. Vin och pizza, vin och pasta, vin och efterrätter. Vinsorterna och intresset för vin har bara ökat den senaste tiden. Allt fler är intresserade av ett större utbud än det som Systembolaget erbjuder. Då kan det vara intressant med vinimportörer som specialiserar sig på en viss vinsort, eller ett lands vinsorter. Skål!