Kakor ska ju vara söta, men det är inte alltid det är så bra att äta mycket socker. Det kan nog tandläkaren skriva under på. Vad man kan göra, det är att byta ut sockret mot sötningsmedel eller att baka med saker som är naturligt sött så att säga. Man kan bland annat byta det mot mogna bananer, hackade russin och äpplen. Det ger sötma det med och är minst lika gott. Ska dela med mig av ett gäng med recept där det är mindre socker i än vanligt. Håll till godo!
Bullar, muffins och småkakor bjuder jag på recept med idag:
Äpple- och kardemummabullar
50 g jäst
3 dl mjölk
2 st ägg
125 g smör
2 msk strösocker
0.5 tsk salt
10 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g smör rumsvarmt
0.5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 st äpplen 1-2 st
1 dl russin
Pensla med:
ägg
mandelspån
Ugn: 225°
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.Fyllning: Rör samman rumsvarmt smör, socker och kardemumma. Tvätta och riv äpplena grovt och krama ur vätskan. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40x30 cm. Bred på smörfyllningen och strö över rivet äpple och russin. Rulla ihop och skär i bitar. Ställ med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i ca 8 minuter.
Bananmuffins
150 g smör
1 dl strösocker
4 st ägg
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
2 tsk kanel
4 dl vetemjöl
2 st mogna bananer
Ugn: 200°
Rör ihop rumsvarmt smör och socker med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda bakpulver, vaniljpulver, kanel och mjöl och rör ner i smeten. Mosa bananerna och blanda med smeten. Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsbleck. Stick ner bananskivor i smeten och grädda i ca 20 minuter.
Skurna småkakor
100 g smör
4 dl mandelmjöl
4 msk hasselnötsmjöl
4 msk kokosmjöl
1 dl sötströ
2 krm vaniljpulver
Garnering:
50 g choklad
Ugn: 150°
Rör ihop rumsvarmt smör, mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl, sötströ och vaniljpulver till en deg. Dela degen i två bitar och forma två längder 30 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna och grädda i ca 12 minuter. Skär varje längd i 10 bitar medan de är varma. Låt kakorna svalna. Garnera med smält choklad.