Sommaren är perfekt att göra en massa goda pajer tycker jag. Det eftersom att man då kan plocka en massa gott ute i naturen. Det är hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar, rabarber och en massa andra goda saker. Även om man då och då bör se över vad man äter och vara nyttig, så är inte sommaren den tiden. Inte för mig. Förvisso har jag kollat in fitline-pminternational.se, för att kanske köpa kosttillskott från Fitline. Läs mer om det på fitline.se. Men sommaren och min semester, då vill jag njuta av goda saker. Gärna sånt jag bakar så klart, men även grillat, rosé i solen och så vidare.
En enkel bärpaj ska ni få recept på med, så klart, fall även ni vill njuta av nåt gott i sommar.
Ingredienser:
125 g smör
0,5 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 3-4 portioner vaniljsås
eller ca 3-4 dl vispgrädde och 2 tsk vaniljsocker
ca 500 g bär t.ex. hallon, blåbär
Utrustning:
1 st pajform ca 24 cm i diameter
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och ta av kastrullen från plattan. Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet. Tillsätt havregryn, mjöl, socker. Rör ihop.
Klicka ut den i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter. Låt svalna.
Gör vaniljsåsen eller vispa grädden och blanda med vaniljsocker. Klicka ner den i pajskalet. Strö över de färska/tinade bären. Servera!